Cari
Seterusnya
 

Antara Guru dengan Anak Murid

Veganism: Mewujudkan Syurga di Bumi Sementara Menghentikan Perubahan Iklim – Sedutan daripada Perbincangan Mahaguru Ching Hai, Bahagian 5 daripada 5

2018-07-04
Lecture Language:English,NP,Mandarin Chinese(中文)
Butiran
Muat Turun Docx
Baca Lebih Lanjut
Sekarang jika umat manusia menjadi vegetarian (vegan), seluruh suasana Bumi akan berubah. Medan magnet akan berubah. Takdir semua penghuni akan berubah menjadi lebih baik dan haiwan juga akan berhenti makan daging. Biri-biri benar-benar akan berbaring di sisi singa seperti yang disebut dalam Bible jika semua orang beralih ke vegetarianisme (veganisme). Haiwan juga merupakan bayang kesedaran kita. Jadi jika kita berubah ke kesedaran yang lebih tinggi, haiwan akan berubah juga. Jika tidak, mereka akan hilang. Yang sama saling menarik. Jika haiwan pada masa itu tak dapat hidup mengikut standard kemuliaan dan belas kasihan manusia, hukum semula jadi akan singkirkan mereka.

Kita memang harapkan dan doakan yang terbaik kerana semua orang tahu bahawa diet vegetarian (vegan) baik untuk kesihatan dan untuk menyelamatkan planet ini. Jadi kita harap setelah mereka mendapat tahu tentang kebaikannya, mereka akan terus amalkannya. Saya harap mereka tak rasa dipaksa untuk menjadi vegetarian (vegan) tapi lakukannya secara rela. Ini adalah untuk kebaikan diri kerana mereka akan menyedarkan sifat diri yang agung, berbelas kasihan dan penyayang. Kemudian tahap kesedaran mereka akan meningkat dengan sendirinya. Mereka akan lebih faham daripada dulu. Mereka akan menjadi lebih dekat dengan Tuhan daripada sekarang.

Kita tiada begitu banyak masa untuk terus ubah. Kita perlu ubah dengan cepat. Kita tak boleh hanya kata, “Okey, hari ini saya ada sebulan lagi dan tahun depan, saya ada sebulan lagi dan tahun seterusnya saya ada sebulan lagi. Ia akan berterusan selama-lamanya.” Bukan macam ini. Mungkin dunia ini tak musnah sepenuhnya dengan cepat tapi bencana masih berterusan. Itu bukan hari kiamat. Itu belum lagi tahap tak dapat dipulihkan. Itu saja. Pada tahap tak dapat dipulihkan, ia akan menjadi sangat teruk, tiada perubahan yang boleh dibuat lagi. Tiada apa-apa yang boleh bantu lagi pada masa itu.

Saya tak harap perlu ajar kamu ini. Tak perlu kata tentangnya sekarang kerana kita masih ada masa. Biar kita harap kita akan ubah kejadian bencana. Saya memang harap begitu. Saya rasa positif bahawa orang akan berubah. Bukan hanya di Australia kita akan elakkan bencana tetapi di mana-mana saja di dunia. Itu apa yang saya rasa positif. Saya rasa orang akan berubah. Majoriti orang akan berubah. Kita hanya perlukan 2/3 daripada populasi planet ini berubah, maka kita dapat selamatkan dunia ini dan pulihkan planet ini. Orang vegetarian (vegan) akan hidup dengan gembira di dunia yang penuh dengan kekayaan, kasih sayang dan kemurahan.
Kongsi
Berkongsi Ke
Benamkan
Bermula pada
Muat Turun
Telefon Bimbit
Telefon Bimbit
iPhone
Android
Menonton di Pelayar Telefon Bimbit
GO
GO
Aplikasi
Imbas kod QR atau pilih sistem telefon yang betul untuk muat turun
iPhone
Android